През периода 2006 – 2008 г. са засадени 1 200 дка нови лозя. Масивите са разположени в землището на с. Белоградец, на южните и югозападни склонове на Новопазарското плато и на около 45 км. от Черноморския бряг. Сортовото разнообразие е голямо и непрекъснато се увеличава – белите са представени от Шардоне, Мускат, Вионие, Гевюрц-траминер, Ризлинг, Златен Димят, а червените – от Пино Ноар, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира и Малбек.

Перфектното за отглеждане на лозя в района съчетание на климат, изложение и почви не е откритие на съвременните лозари. В една от двете тракийски могили, намиращи се до лозята на изба „Белоградец”, са намерени свидетелства, че още преди повече от 2 000 години по тези места се е раждало грозде и правило вино.

Посадъчният материал е внесен от водещи фирми пипиниери: "Гийом", "Мерсие", "Немски Червен кръст", както и от някои малки български производители.

От 2008 г реколтата от грозде се сертифицира от немската компания "CERES". Биологично чистото грозде се явява предпоставка за производство на биологично чисто вино.

Additional information