Каберне Совиньон е един от най-забележимите винени червени сортове в света. Въпреки неговата известност, сортът е сравнително млад, резултат от случайното кръстосване на Каберне Фран и Совиньон Блан през 17ти век в югоизточна Франция. Причина за неговото широко разпространение е неговата непретенциозност и лесна приспособимост към различните климатични условия, терени, валежи, слънцегреене, изложение и т.н. Има ли подходящи климатични условия за отглеждането на който и да е червен сорт, то тогава със сигурност може да отглеждаме и Каберне Совиньон.

Каберне Фран е сорт попаднал трайно в сянката на своя роднина Каберне Совиньон. Каберне Совиньон произхожда от Каберне Фран и Совиньон Блан и по всяка вероятност кръстосването се е осъществило без човешка намеса.

За разлика от доста топлолюбивият Каберне Совиньон, сортът Мерло вирее добре и при по-хладен климат, както и вината направени от Мерло могат да са меки, плодови с ниска киселинност и ниски на танини. Мерлото също обича топлият климат, но не прекалено, тъй като има способност да узрява много бързо, а при бързото узряване се губят някои от най-съществените му характеристики.

Пино Ноар е древен сорт, по всяка вероятност селекциониран от човека преди повече от 2000 години. Има доказателства, че Пино Ноар е съществувал в Бургундия още през 4 в.сл.Хр. Сортът е склонен към мутации, както показват сортовете пино блан, пино гри и пино мюние и към клониране, за което свидетелстват безбройните Пино Ноар клонове във Франция.

Малбек е червен винен сорт грозде, произхождащ от Югозападна Франция.Родното място на сорта е районът на Каор (Cahors), където и досега е най-широко застъпеният сорт. В началото на ХХ век е един от най-разпространените сортове в Европа, и по-специално във Франция. След изключително студената зима на 1956 година загиват повече от 75% от лозите и в наши дни се среща на по-значими площи само в района Каор и долината на река Лоара във Франция.

Гевюрцтраминерът е с червеникав цвят на гроздовите зърна и дава особено ароматни, пикантни и лесни за идентифициране бели вина. Много прохождащи дегустатори установяват, че гевюрцтраминера е първия и често единствен сорт, който са в състояние безпогрешно да разпознаят. Името на сорта произлиза от гр. Трамино в Южен Тирол, където съществуването на вина с това име са документирани от началото на 11 век. Представката “гевюрц” означава на немски “подправка”, но тук е очевидно, че става въпрос по-скоро за аромат, отколкото за вкус.

Произходът на вионе, какъвто е случаят с повечето древни сортове, е неизвестен. Най-вероятно идва от Далматия в днешна Хърватска и е пренесен до Рона от римляните. За името на сорта има две теории. Според първата кръстник на сорта е градчето Vienne в Долината на Рона, важен гарнизон за римляните. Втората гласи, че името произлиза от римското произношение на via Gehennae, означаващо “път към ада”, което не е толкова невероятно, имайки предвид трудностите при отглеждането на сорта.

Шардоне е най-популярния бял винен сорт в света. Захарното съдържание на гроздовия сок е 18—22,9 г./100 мл., при киселини 11,6— 8,2 г/л Името му се свързва с едни от най-престижните френски бели сортови вина с произход Бургундия (Шабли, Кот де Бон и Маконе) и с пенливите шампански вина. От Шардоне се правят шампански виноматериали и висококачествени бели трапезни вина, които се отличават с лекота, свежест, хармоничен вкус и плодови аромати. Отлежаването в дъбови бъчви придава на виното нотки на ванилия, дим и дъб.

Димят е стар местен български винен и десертен сорт грозде. Гроздето му узрява късно - през втората половина на септември. Има силен растеж, висока родовитост и висок добив. Добивът е около 2000 кг. от декар. Добре се развива на склонове със скелети и варовити почви. Страда от засушаване. Устойчив е на гниене, но е чувствителен към ниските зимни температури.

Ризлингът е стар бял винен сорт грозде с произход от района на реките Рейн и Мозел, Германия. Гроздето е със силни цветни аромати. Средно зреещ сорт : узрява през първата половина на септември. Развива се добре на леки чакълести почви, на хълмисти терени в по хладни райони. лозите имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. При добри грижи от него се получават около 800-1000 кг от декар. Сравнително устойчив е на студ и суша, но е чувствителен на сиво гниене и гъбични заболявания. Има добър афинитет към разпространените подложки. Развива благородно гниене и при подходящи реколти в Германия се произвеждат отлични полусладки вина, които се считат за едни от най-добрите в света.

Бял сорт широко използван за направата на вина, както и за грозде за директна консумация и за производство на стафиди. В семейството на Мускат има стотици вариации и разновидности, отличаващи се както по цвят (от бели до тъмни - почти черни), така и по размер на зърното. Тази категория лози е една от най-добре познатите на винопроизводителите от цял свят и от векове има много важно и широко приложение.

Гроздът е малък (61 до 105 г.), цилиндрично-коничен до сбит. Зърната са средни, сферични, зеленикаво-жълти, понякога с ръждиви петна. Кожицата е тънка, жилава. Месото е сочно, приятно на вкус, със силен мискетов (мускатов) привкус.

Additional information