Гевюрцтраминерът е с червеникав цвят на гроздовите зърна и дава особено ароматни, пикантни и лесни за идентифициране бели вина. Много прохождащи дегустатори установяват, че гевюрцтраминера е първия и често единствен сорт, който са в състояние безпогрешно да разпознаят. Името на сорта произлиза от гр. Трамино в Южен Тирол, където съществуването на вина с това име са документирани от началото на 11 век. Представката “гевюрц” означава на немски “подправка”, но тук е очевидно, че става въпрос по-скоро за аромат, отколкото за вкус.

Днес гевюрцтраминерът е най-разпространеният вариант на траминера. При пълна зрялост гроздето му се отличава с различното си по степен, но определено червеникаво оцветяване, което във виното намира израз в интензивен златист цвят, понякога с лек медно червеникав нюанс. Достигането на висок алкохолен процент не е проблем за сорта – 13% са обикновено явление. Опасно ниско може да бъде понякога нивото на киселинността. Затова и малолактичната ферментация при гевюрцтраминера се подтиска.

Бедният на киселини гевюрцтраминер узрява среднокъсно с относително ниски добиви, достига високо тегло при гроздовата мъст и се отличава с интензивни аромати. Роза, личи, горчив портокал и марципан са характерните за сорта нотки на вкус и аромат. Гевюрцтраминерът е особено придирчив към почвата и климата. Лозата е здрава, дори буйна, но не обича варовити почви и е много податлива на болести. Пъпките при него се появяват рано, така че е много податлив на измръзване.

Additional information