Каберне Фран е сорт попаднал трайно в сянката на своя роднина Каберне Совиньон. Каберне Совиньон произхожда от Каберне Фран и Совиньон Блан и по всяка вероятност кръстосването се е осъществило без човешка намеса.

Поради генетичната им близост и сходна област на разпространение, при описанието на Каберне Фран винаги се прибягва до сравнение с Каберне Совиньон:

  • покарва една до две седмици по-рано от Каберне Совиньон и често е уязвим от измръзванията през май и април, които не са изненада за непредвидимия климат на Бордо
  • Каберне Фран има проблеми с оплождането на гроздето, ако е студено и влажно по време на цъфтежа
  • Каберне Фран е сравнително лек за отглеждане, надежден сорт, и узрява една до две седмици по-рано от каберне совиньон
  • Каберне Фран не е особено устойчив срещу сиво гниене и мана;

Принципно Каберне Фран може да се добива и в по-студени райони в сравнение с Каберне Совиньон, а и узрява по-рано.

Каберне Фран е жизнен сорт, растящ нагоре със средно големи, средно зелени, относително груби от три до пет делни листа покрити с влакънца от долната страна. Чепките варират от малки до средно големи, малко или много цилиндрични като не са компактни, имат малки обли плодове.Средно късно зреещ сорт. Лозите се отличават със среден растеж.По устойчивост към вредители и заболявания превъзхожда сорта Каберне Совиньон. Устойчив на загниване.

Гроздът е среден, цилиндричен или коничен, средно плътен, понякога рехав. Зърната са средни, кръгли, черно-сини, с обилен восъчен налеп. Кожицата е плътна, дебела. Месото е сочно.

Additional information