Каберне Совиньон е един от най-забележимите винени червени сортове в света. Въпреки неговата известност, сортът е сравнително млад, резултат от случайното кръстосване на Каберне Фран и Совиньон Блан през 17ти век в югоизточна Франция. Причина за неговото широко разпространение е неговата непретенциозност и лесна приспособимост към различните климатични условия, терени, валежи, слънцегреене, изложение и т.н. Има ли подходящи климатични условия за отглеждането на който и да е червен сорт, то тогава със сигурност може да отглеждаме и Каберне Совиньон.

Средно зреещ сорт : гроздето узрява през първата половина на септември. Има силен растеж, висока родовитост и среден добив. Добивът варира от 726 до 1540 кг/дка в зависимост от вариациите и клоновете. Развива се добре по хълмове, на леки песъчливи и хумусно-карбонатни почви. Сравнително устойчив е на суша, студ и гниене.

Гроздът е малък (50-100 г.), цилиндрично-коничен, понякога крилат, полусбит или рехав. Зърната са дребни (0,8-1,2 г.), сферични, синьо-черни, с изобилен восъчен налеп. Кожицата е дебела и жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус, с безцветен сок.

Additional information