Бял сорт широко използван за направата на вина, както и за грозде за директна консумация и за производство на стафиди. В семейството на Мускат има стотици вариации и разновидности, отличаващи се както по цвят (от бели до тъмни - почти черни), така и по размер на зърното. Тази категория лози е една от най-добре познатите на винопроизводителите от цял свят и от векове има много важно и широко приложение.

Гроздът е малък (61 до 105 г.), цилиндрично-коничен до сбит. Зърната са средни, сферични, зеленикаво-жълти, понякога с ръждиви петна. Кожицата е тънка, жилава. Месото е сочно, приятно на вкус, със силен мискетов (мускатов) привкус.

В консумативна зрялост захарното съдържание на гроздето е 24 %, при съдържание на титруемите киселини : 5,1-8 г./л. Поради малкия грозд и дребните зърна няма голямо значение като десертен сорт, но има голямо значение като сорт за полусухи и сладки вина. Белите сухи вина, произведени от този сорт са висококачествени, с доста интензивен аромат с цветист характер, напомнящ виолетки и индрише , значителна плътност и умерена свежест. Вината се консумират млади. От този сорт се произвеждат имного добри десертни вина.

Additional information