За разлика от доста топлолюбивият Каберне Совиньон, сортът Мерло вирее добре и при по-хладен климат, както и вината направени от Мерло могат да са меки, плодови с ниска киселинност и ниски на танини. Мерлото също обича топлият климат, но не прекалено, тъй като има способност да узрява много бързо, а при бързото узряване се губят някои от най-съществените му характеристики.

Мерло в превод от френски означава “малък кос”, като най-вероятно се има предвид сходството между цвета на птицата и зърната на гроздето.

Предпочита леките, но богати почви на наклонени места. Понякога е склонен към изресяване. Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен, полусбит. Зърно — дребно, сферично, тъмносиньо, с изобилен налеп. Ципата е тънка и жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус. Гроздето узрява около средата на септември - около 10-15 дни по-рано от каберне совиньон. Мерло натрупва достатъчно захари - 22-26 % и титруема киселинност около 6г/куб. дм, която е по-ниска в сравнение с тази на Каберне Совиньон. По-чувствителен е на ниски зимни температури от каберне совиньон.

Additional information